twitter twitter
Johan Vande Lanotte Bart Bronders Yves Mirior

Electrawinds: The Italian Connection.

Ook Electrawinds Italië is ook geen onbesproken blad. In Italië noteren we 2 opmerkelijk feiten enerzijds is er de vermoedelijke belangenvermenging rondom het windmolenpark van Pontedera anderzijds zijn er de windmolenparken op Sicilië.

In 2008 werd in Pontedera een windmolenpark van Electrawinds met een geïnstalleerd vermogen van 8MW operationeel. Pontedera is een gemeente in de Italiaanse provincie Pisa (regio Toscane) en telt een kleine  30.000 inwoners . De gemeente is bekend omdat het hoofdkwartier van Piaggio (vespa) er gevestigd is. Electrawinds had voor de bouw van het windmolenpark een contract afgesloten met de gemeente Pontedera onder Marconcini Paul die er burgemeester was  van 1999 tot 2009, om dan uit de politiek te stappen. In april 2010, amper 4 maanden nadat hij uit de politiek stapte, duikt hij plots op in de raad van bestuur van Electrawinds Pontedera srl. In mei 2011 na een klacht van gemeenteraadslid Allessandro Puccinelli stapt dhr. Marconcini uit de raad van beheer van Electrawinds Pontedera srl om een maand later te gaan zetelen in de raad van bestuur van Electrawinds Italië spa.

Een schijnmanoeuvre die we ook in België zagen gebeuren met Johan Vande Lanotte. Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 stapte Johan Vande Lanotte onder politieke druk binnen eigen partij op uit het bestuur van Electrawinds NV en Electrawinds Windpark Sint-Lievens-Houtem nv, om een maand later op 7 juni 2010 op te duiken in de raad van bestuur van het Eldepasco nv, een off-shorewindmolenpark op de Bank zonder Naam met Electrawinds als aandeelhouder. Dit is 4 dagen voor de verkiezingen van 13 juni en omdat niemand daar lucht zou van krijgen werd de benoeming in de raad van bestuur van Eldepasco nv pas in het staatsblad gepubliceerd op 21 maart 2011, dit gelijktijdig met de melding van zijn ontslag uit de raad van bestuur van Eldepasco op 18 februari 2011. Electrawinds kon de publicatie toen niet meer uitstellen ze had namelijk al zijn aandelen in Eldepasco nv verkocht aan Colruyt. Het feit dat Electrawinds nalaat om dergelijke zaken te publiceren is  een reden waarom het nu quasi onmogelijk is om na te gaan of Dhr. Vande Lanotte nog als bestuurder zetelt van enig bedrijf of dochterbedrijf, nationaal of internationaal van Electrawinds.

Terug naar Italië. In augustus 2012 legde gemeenteraadslid Puccinelli opnieuw klacht neer en vroeg naar de oprichting van een gemeentelijke onderzoekscommissie omdat uit de jaarrekening van de gemeente gebleken was dat Electrawinds amper 13.000 euro per jaar aan de gemeente betaalde. Terwijl een windmolenpark in Montecatini Valdicecina, met een geïnstalleerd vermogen van 9 MW (amper 1 MW meer), garant staat voor een winst aan de stad van ongeveer 135.000 euro per jaar. Nochtans hebben beide gemeenten een  vergelijkbaar contract ( 2% op de winst uit verkoop van elektriciteit vloeit terug naar de gemeente, met de inkomsten uit groenestroomcertificaten wordt geen rekening gehouden).In 2011 startte Electrawinds een zonnepanelenpark, Solarpark Pontedera Carpark en ook daar blijk alles niet correct te verlopen. Wordt dus ook daar zonder twijfel vervolgt.

 In Sicilië diende Electrawinds ts 2006 en 2010 aanbestedingsdossier in ( Johan Vande Lanotte was voorzitter van 6 december 2007 en 10 mei 2010) voor de bouw van 7 windmolenparken in 7 Siciliaanse gemeenten. (zie hieronder)

 - 28,0 MW elektriciteitscentrale gelegen in de gemeenten Mussomeli (CL) en Serradifalco (CL);

- 38,0 MW elektriciteitscentrale gelegen in de gemeenten Roccapalumba (PA) en Alia (PA);

- 22,0 MW centrale locatie in de gemeente Calatafimi (TP);

- 22,0 MW centrale plaats in de gemeente van Castellammare del Golfo (TP);

- 42,0 MW centrale locatie in de gemeente Chiaramonte Gulfi (RG);

http://nuke.studiobordonali.it/Esperienza/tabid/55/Default.aspx

Al onze bronnen in Italië melden dat zaken doen in Sicilië quasi onmogelijk is zonder medeweten en/of toestemming van de Maffia! Diverse kranten melden dat Vito Nicastri, wiens assets bevroren werden in 2010 en recent in beslag genomen werden wegens witwaspraktijken voor de Siciliaanse maffia, tot 2010 de totale monopolie had van de windenergie op Sicilië, sommigen zeggen gans Zuid-Italië. (zie diverse Italiaanse en internationale persberichten)

Volgens onze bronnen werden omwille van de maffiapraktijken alle aanbestedingen “on hold “ gezet en loopt er een grootschalig onderzoek. Momenteel zijn helaas daaromtrent omwille van het onderzoek geen verdere gegevens beschikbaar. Of Electrawinds zaken deed met de maffia of met Nicastri, is voorlopig niet te achterhalen en zal het onderzoek uitwijzen? Ze krijgen van mij in elk geval het voordeel van de twijfel, doch het zou me niet verbazen mocht het zo zijn. 

Windmolenparken zijn in Italië omwille van de groenestroomcertificaten Big Bussiness,. Nog interessanter dan in België zelfs. De windmolenparken moeten er zelfs niet operationeel zijn vermist je in Italië groenestroomcertificaten ontvangt op het geïnstalleerd vermogen en niet op productie.

In Italië is de roof op de staatskas nog makkelijker, de windmolens hoeven zelfs niet te draaien en geen watt elektriciteit te produceren om subsidies te krijgen. Precies daarom is het, het geliefkoosd terrein van de Maffia! Na de Belgische windmaffia heeft ook de Italiaanse maffia de groene jackpot ontdekt!

En de boer die ploegde voort!

 

Ignace Vandewalle

 

 

 

<-- Terug

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be